woensdag 12 september 2012

Dag 9: 9-11 memorial

Vandaag staat heel New York natuurlijk in het teken van 9-11, de jaarlijkse herdenking van de aanval op de Twin Towers. In de hele stad lopen brandweermannen, politieagenten en andere overheidsdienaars in vol gala
uniform van de ene herdenking naar de andere. Alle vlaggen hangen half stok en alle brandweerkazernes hebben de deuren openstaan voor het publiek. Iedereen kan zo zijn medeleven tonen.
Alleen valt het wel op dat het normale leven allang weer door gaat. Natuurlijk herdenkt iedereen op zijn eigen manier. Maar elf jaar na de aanslagen lijkt een groot deel van de New Yorkers het liefst alles te willen vergeten.
Net als andere jaren was er s'avonds, op de plek waar de twin towers gestaan hebben, twee grote licht bundels te zien; "Tribute in Light".


Helaas branden ze niet als voorgaande jaren meerdere dagen en ook niet meer de hele nacht. We wilden ze gisteren al gaan fotograferen, maar vlak voordat we bij ons uitzichtpunt aa n het wateraankwamen, werden ze gedoofd. De meeste van de aanwezige mensen waren super verontwaardigd. Om 21.00 uur gingen de lichten na twee uur gebrand te hebben al uit. Het zou te duur zijn. 
Vandaag zullen ze natuurlijk langer branden, maar niemand weet of het net als andere jaren tot zonsopgang is. Vanavond zijn we naar Dumbo gegaan met een watertaxi. Net tussen de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge heb je daar het mooiste uitzicht over downtown Manhattan. We zaten dan ook met zo'n honderd andere mensen te wachten op de zonsondergang en de lichtbundels.


Zeer indrukwekkend waren de diverse brandweermannen die een kijkje kwamen nemen op deze plek en zo hun omgekomen collega's herdachten. Toen we rond tien uur richting metro liepen stonden er nog steeds enkele grote ladderwagens bij het water, ernaast enkele mannen drie in stilte met elkaar naar de lichtbundels boven de stad staarden...
Tip: klik op de foto's voor een grotere versie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!
We lezen alle reacties voordat ze zichtbaar zijn, dus even geduld AUB...